El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
📢El Govern aposta per un nou finançament autonòmic amb mirada valenciana
  • L'esquelet del nou sistema de finançament presentat pel Ministeri d'Hisenda té com a criteri fonamental la població ajustada, la principal petició de la Comunitat Valenciana
  • El president la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, destaca “l'esperança” de la nova proposta, però recorda que “encara queda molt camí per recórrer”
Per primera vegada des que es va crear el sistema de finançament l’any 2002 un Govern socialista, liderat per Pedro Sánchez, ha fet un pas avant per a reformar un model de finançament desigual que perjudica els i les valencianes. I ho fa, a més, atesa la reivindicació valenciana, que demandava un criteri de repartiment sobre la base de la població ajustada.
Així, tal com ho qualifica el conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat, Vicent Soler, l’esquelet del nou model presentat pel ministeri d’Hisenda és una «victòria col·lectiva de la societat valenciana». «És un avanç importantíssim respecte al model actual i, sobretot, respecte al model d’Aznar de 2002”, subratllava Soler en declaracions posteriors a conéixer el document.

Perquè la Generalitat Valenciana, dirigida pel president Ximo Puig, ha liderat des del primer dia la petició que les persones siguen la base per al disseny del nou model de finançament, perquè és a les persones a les quals es dirigeixen els serveis públics essencials com la Sanitat, l’Educació o els Serveis Socials. «El criteri de repartiment plantejat fa una aproximació més real, i evita que es desvirtuen les necessitats de despesa que tenim totes les autonomies”, afirmava Soler.

Així mateix, el president Ximo Puig ha destacat la “esperança” que suposa tindre damunt de la taula un document per a començar a treballar, perquè “encara queda molt camí per recórrer” però, sens dubte, estem en el camí correcte. En aquest sentit, el president també va celebrar en roda de premsa dijous passat que ara “ja tenim marc per a arribar a acords”. “El fonamental són les persones, i des de la Comunitat Valenciana volem dialogar, aportar i arribar a una solució compatible amb els interessos de tots”, va afirmar Ximo Puig.

El president també va fer una crida a la responsabilitat de tots els grups polítics amb representació en el Congrés dels Diputats, ja que es requereix d’una majoria qualificada de tres cinquenes parts perquè el sistema de finançament siga una realitat. “Serà un procés costós, però és l’única manera d’avançar en el compliment constitucional de la igualtat entre ciutadans i ciutadanes”, va destacar.

I és que ara, l’acord polític és una responsabilitat de primer ordre, no solament dins del Congrés; també es requereix d’un consens amb la resta de comunitats autònomes. Per això, el president Ximo Puig insisteix que els i les ciutadanes de la Comunitat Valenciana no poden continuar patint de l’actual infrafinançament: “L’itinerari és el rigor i la capacitat per a crear solucions perquè, finalment, hi haja un acord en el qual han de participar els grups polítics i les autonomies que conformen Espanya”. Perquè els i les valencianes necessitem un augment de recursos per a mantindre l’Estat de Benestar, de la mà d’un repartiment just, i el model de finançament que el garantisca està cada vegada més pròxim.

Últimas noticias