El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
🤝 Descentralitzar per a cohesionar: una aposta per l’Espanya real
PSPV-PSOE

“Ha arribat l’hora d’una segona transició territorial a Espanya”. Amb esta idea, el president de la Generalitat Ximo Puig va enfilar el seu discurs el passat 9 d’Octubre, dia en què els valencians i valencianes complim 783 anys del nostre naixement com a poble. No és la primera vegada que el president es mostra partidari d’un procés de descentralització, que acabe con les desigualtats i l’efecte capitalitat que pateix el nostre país.

Així, Ximo Puig va reclamar uns nous pactes de totes les autonomies des d’una mirada federal, que aposte por el futur des del conjunt i la unitat autonòmica per a «el dret de la diferència sense diferència de drets». El president també va assegurar que “les i els valencians volen que Espanya siga un marc de convivència sana i de progrés útil”. Una vegada més: diàleg, diàleg i més diàleg per a construir una Espanya real, una Espanya composta.

El PSOE assumeix la proposta de Ximo Puig per a descentralitzar les institucions de l’Estat

Un dia després del discurs del president en la celebració del 9 d’Octubre, el president del Govern, Pedro Sánchez, va recollir el guant durant un míting a Lleó i va insistir que “és de justícia que tots els territoris òbriguen un debat honest i lleial” perquè moltes de les institucions de l’Estat isquen de Madrid i se situen en altres punts del territori.

No hi ha dubtes: la reivindicació del president Ximo Puig d’obrir el debat per a una descentralització territorial ha traspassat les fronteres valencianes per a situar-se en el centre del debat polític nacional. És més: el cap del Consell portarà la qüestió territorial al Congrés Federal del PSOE, que se celebra aquest cap de setmana a València, en tractar-se d’una qüestió que afecta a tots i a totes les ciutadanes del nostre país. El president defensarà així una desconcentració territorial que pose fi al tan nociu efecte aspiradora que genera la capital.

Un 12 d’octubre reivindicatiu amb la macrocefàlia de Madrid

Si el 9 d’Octubre va servir com a escenari per a reivindicar un nou model estatal, la celebració del 12 d’octubre no va ser per a menys. “Per què ha d’estar tot a Madrid?”. Així es va pronunciar el president Ximo Puig en declaracions als mitjans de comunicació després dels actes del 12 d’octubre a Madrid. “Massa vegades, sobretot ací a Madrid, es té una mirada d’Espanya molt centrada en una manera d’entendre el país”, “aquesta hauria de ser la festa de totes les Espanyes”.

Perquè el nostre país és divers, plural i ampli, tan ampli que en ell cap més que només Madrid. “El que és estrany i el que caldria explicar és per què està tot a Madrid. No hi ha teorema ni doctrina que diga que tot ha de ser ací”, va afirmar Ximo Puig, que defensa que una descentralització dels òrgans i institucions de l’Estat ajudaria a cohesionar Espanya, i no a “trencar-la”. Ampliar Espanya, i no concentrar-la en un únic punt, ajudarà al fet que els i les ciutadanes del nostre país ens sentim partícips d’ella, evitant així fractures, clivelles i desigualtats.

Últimas noticias