El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
ūü§Ě Descentralitzar per a cohesionar: una aposta per l’Espanya real
PSPV-PSOE

‚ÄúHa arribat l’hora d’una segona transici√≥ territorial a Espanya‚ÄĚ. Amb esta idea, el president de la Generalitat Ximo Puig va enfilar el seu discurs el passat 9 d’Octubre, dia en qu√® els valencians i valencianes complim 783 anys del nostre naixement com a poble. No √©s la primera vegada que el president es mostra partidari d’un proc√©s de descentralitzaci√≥, que acabe con les desigualtats i l’efecte capitalitat que pateix el nostre pa√≠s.

Aix√≠, Ximo Puig va reclamar uns nous pactes de totes les autonomies des d’una mirada federal, que aposte por el futur des del conjunt i la unitat auton√≤mica per a ¬ęel dret de la difer√®ncia sense difer√®ncia de drets¬Ľ. El president tamb√© va assegurar que ‚Äúles i els valencians volen que Espanya siga un marc de conviv√®ncia sana i de progr√©s √ļtil‚ÄĚ. Una vegada m√©s: di√†leg, di√†leg i m√©s di√†leg per a construir una Espanya real, una Espanya composta.

El PSOE assumeix la proposta de Ximo Puig per a descentralitzar les institucions de l’Estat

Un dia despr√©s del discurs del president en la celebraci√≥ del 9 d‚ÄôOctubre, el president del Govern, Pedro S√°nchez, va recollir el guant durant un m√≠ting a Lle√≥ i va insistir que ‚Äú√©s de just√≠cia que tots els territoris √≤briguen un debat honest i lleial‚ÄĚ perqu√® moltes de les institucions de l’Estat isquen de Madrid i se situen en altres punts del territori.

No hi ha dubtes: la reivindicaci√≥ del president Ximo Puig d’obrir el debat per a una descentralitzaci√≥ territorial ha traspassat les fronteres valencianes per a situar-se en el centre del debat pol√≠tic nacional. √Čs m√©s: el cap del Consell portar√† la q√ľesti√≥ territorial al Congr√©s Federal del PSOE, que se celebra aquest cap de setmana a Val√®ncia, en tractar-se d’una q√ľesti√≥ que afecta a tots i a totes les ciutadanes del nostre pa√≠s. El president defensar√† aix√≠ una desconcentraci√≥ territorial que pose fi al tan nociu efecte aspiradora que genera la capital.

Un 12 d’octubre reivindicatiu amb la macrocef√†lia de Madrid

Si el 9 d‚ÄôOctubre va servir com a escenari per a reivindicar un nou model estatal, la celebraci√≥ del 12 d’octubre no va ser per a menys. ‚ÄúPer qu√® ha d’estar tot a Madrid?‚ÄĚ. Aix√≠ es va pronunciar el president Ximo Puig en declaracions als mitjans de comunicaci√≥ despr√©s dels actes del 12 d’octubre a Madrid. ‚ÄúMassa vegades, sobretot ac√≠ a Madrid, es t√© una mirada d’Espanya molt centrada en una manera d’entendre el pa√≠s‚ÄĚ, ‚Äúaquesta hauria de ser la festa de totes les Espanyes‚ÄĚ.

Perqu√® el nostre pa√≠s √©s divers, plural i ampli, tan ampli que en ell cap m√©s que nom√©s Madrid. ‚ÄúEl que √©s estrany i el que caldria explicar √©s per qu√® est√† tot a Madrid. No hi ha teorema ni doctrina que diga que tot ha de ser ac√≠‚ÄĚ, va afirmar Ximo Puig, que defensa que una descentralitzaci√≥ dels √≤rgans i institucions de l’Estat ajudaria a cohesionar Espanya, i no a ‚Äútrencar-la‚ÄĚ. Ampliar Espanya, i no concentrar-la en un √ļnic punt, ajudar√† al fet que els i les ciutadanes del nostre pa√≠s ens sentim part√≠cips d’ella, evitant aix√≠ fractures, clivelles i desigualtats.

√öltimas noticias