El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
🤝Ximo Puig advoca per reforçar els «lideratges mediterranis» per a avançar en la mirada perifèrica d’Espanya
  • El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE defensa en el 14 Congrés del PSIB-PSOE les aliances mediterrànies com “la manera de fer política que necessita Espanya”
  • Assenyala com un repte central el nou model de finançament i apunta que “ha de partir d'una premissa: preservar la singularitat dels territoris i garantir la igualtat entre els i les ciutadanes”

Una Espanya construïda des d’una mirada perifèrica, descentralitzada, amb especial pes dels “lideratges mediterranis”. És el model que ha defensat el president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, en el col·loqui “Eix Mediterrani: treballam pel que ens uneix” del 14 Congrés del PSIB-PSOE. En este fòrum, en el qual ha participat també el primer secretari del PSC, Salvador Illa, Ximo Puig ha defensat que “l’essència d’Espanya està en la seua perifèria”: “sense ella, som un país que només mira al seu centre i que deixa fora a la majoria dels seus ciutadans i ciutadanes”.

“Enfront de l’Espanya unilateral, macroencefàlica i injusta, l’Espanya de demà ha de ser diversa i polifònica, ser superadora d’estructures radials i estar compromesa amb la cogovernança”, ha considerat el president, que s’ha preguntat “per què tot ha d’estar a Madrid”. En este sentit, ha recordat que “el centralisme s’ha demostrat ineficient”, i ha apostat per “unir i teixir el país ateses les diferents mirades que té Espanya”

Com a mostres pràctiques d’eixa mirada perifèrica, s’ha referit a una infraestructura, el Corredor Mediterrani, i a una reivindicació, la d’un nou sistema de finançament autonòmic. Quant al Corredor, ha afirmat que “no és tan sols una via de tren, sinó que es tracta d’una exigència que afecta el desenvolupament tant de l’arc mediterrani com d’Espanya i de tota Europa. En esta línia, ha fet referència a la “urgent necessitat de reformular el sistema de finançament autonòmic”, cosa que ha considerat “inajornable i que ha de partir de la premissa de preservar la singularitat dels territoris, i garantir la igualtat entre els i les ciutadanes”. Un model, a més, que ha defensat que s’ha d’articular “des de les aliances i des del diàleg”.

Este esperit de cerca d’acords i de consensos és el que ha traslladat també el cap del Consell en la seua visita a Catalunya, on s’ha reunit amb el president de la Generalitat catalana, Pere Aragonès. Durant la trobada, Aragonès i Ximo Puig han tractat assumptes com la gestió dels fons europeus Next Generation o el desenvolupament de les obres del Corredor Mediterrani. Així mateix, s’ha abordat com està gestionant cada territori la crisi sanitària per la pandèmia.

El president ha aprofitat la visita per a instar el Govern de Aragonès a sumar-se als debats multilaterals, des de l’impuls del corredor del mediterrani fins al debat sobre el model de finançament. “Catalunya ha d’estar en el debat del finançament autonòmic. Si el 20% del PIB no participa no anem bé», ha conclòs.

Últimas noticias