El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
馃El Pla Valenci脿 de Salut Mental inicia el proc茅s despr茅s de la Convenci贸 Ciutadana
PSPV-PSOE
  • Amb la finalitzaci贸 de la Convenci贸 Ciutadana el passat 2 d鈥檃bril, s鈥檌nicia la via d鈥檃valuaci贸 t猫cnica que donar脿 pas a l鈥檈laboraci贸 del Pla Valenci脿 d鈥橝cci贸 per a la Salut Mental
  • Les principals recomanacions dels 70 participants de la Convenci贸 han estat l鈥檈ducaci贸, la prevenci贸, la formaci贸 de professionals i l鈥檕ptimitzaci贸 de recursos humans i materials

70 persones escollides a l鈥檃tzar han conformat la Convenci贸 Ciutadana per la Salut Mental, organitzada pel Comissionat de la Presid猫ncia de la Generalitat Valenciana, el psiquiatra Rafael Tabar茅s. Durant el mes de mar莽 este proc茅s pioner a Espanya ha realitzat quatre sessions de treball a les tres prov铆ncies de la Comunitat Valenciana. S鈥檋an fet diferents trobades amb persones malaltes, familiars i experts en salut mental. I s鈥檋a comptat amb la participaci贸 institucional de la Generalitat i diferents universitats de la Comunitat Valenciana.

Despr茅s de les quatre jornades de reflexi贸, debat i escolta activa, s鈥檋an arreplegat diferents recomanacions i propostes que passaran a ser analitzades t猫cnicament. L鈥檕bjectiu 茅s el de transformar-les en noves pol铆tiques per millorar el sistema de salut mental valenci脿. Entre les conclusions, destaca la de centrar-se en l鈥檈ducaci贸, la prevenci贸, la formaci贸 de professionals i l鈥檕ptimitzaci贸 de recursos humans i materials. Tamb茅 recomana crear un estudi sobre la situaci贸 actual de la salut mental a la Comunitat Valenciana i incrementar la visibilitat de les malalties amb campanyes de sensibilitzaci贸 per eradicar l’estigmatitzaci贸.

La convenci贸 naix de la voluntat de comptar amb la ciutadania en l鈥檈laboraci贸 de pol铆tiques p煤bliques sobre el benestar com煤, sobretot en un moment en que creix la desconfian莽a en el sistema, causat en part per la situaci贸 geopol铆tica i la pand猫mia. A esta 煤ltima se la considera聽un punt d鈥檌nflexi贸 en la focalitzaci贸 de la salut mental com a pilar fonamental del benestar individual. En este sentit, s鈥檋an identificat com als trastorns mentals m茅s habituals a la Comunitat Valenciana la depressi贸, l鈥檃nsietat, la drogodepend猫ncia, els TCA (Trastorns de la Conducta Aliment脿ria) i l鈥檃ddicci贸 al joc i a les xarxes socials.

La consellera de Sanitat, Ana Barcel贸, assenyala la decisi贸 d鈥檌ncloure als pressupostos de 2022 la construcci贸 de tres hospitals infanto juvenils. Amb una dotaci贸 de 69 professionals i la creaci贸 de 256 places estructurals de salut mental, abans de que acabe el mes d鈥檃bril. Aix铆 com tamb茅 afirma que 鈥渆l pla tindr脿 car脿cter plurianual i es presentar脿 abans d鈥檈stiu per tal que puga ser incl貌s al pressupost del 2023鈥.

脷ltimas noticias