El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
🟣 Sancions als establiments que actuen com a bordells i acompanyament a les víctimes d’explotació sexual: la estratègia del Consell per abolir la prostitució
  • • La Reforma de la Llei d’Espectacles de la Generalitat permetrà sancionar aquells locals on s’exerceix la prostitució de manera clandestina, camuflada en llicències d’hostaleria i d’oci
  • • La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha explicat que es busquen fórmules per a combatre la prostitució “no sols en els espais públics, sinó també dins dels establiments que s’aprofiten de la vulnerabilitat de les dones”

La modificació de la Llei d’Espectacles de la Generalitat és l’última mesura que el consell de Ximo Puig durà a terme per tal de abolir la prostitució a la Comunitat Valenciana. Una reforma que, prèvia consulta pública, permetrà sancionar administrativament aquells locals on s’exercisca la prostitució i que es camuflen amb llicències d’establiments d’oci o d’hostaleria.

Gràcies a la reforma d’aquesta llei, la Comunitat Valenciana es convertirà en la primera i única autonomia que multarà la demanda de sexe en els establiments públics, la terceria locativa, és a dir, sancionar a aquells que, amb ànim de lucre, proporcionen un lloc on prostituir dones, i la publicitat de sexe pagat, segons ha explicat la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo.

«Es pretén buscar fórmules per a aplicar-ho no sols en els espais públics, sinó també en l’activitat que es desenvolupa dins dels establiments en els quals sabem que s’aprofiten de la vulnerabilitat, de la pobresa, de la situació terrible en la qual viuen la majoria de les dones, moltes d’elles víctimes a més de tràfic», ha detallat.

A més, la consulta pública prèvia permet que associacions i particulars interessats formulen les al·legacions que estimen necessàries, una fórmula que busca, segons Bravo, aconseguir “el major consens possible”. “D’ací la necessitat de recaptar les opinions de tots aquells que vulguen aportar-nos la seua visió», ha explicat la consellera Bravo.

D’acord amb un estudi pertanyent al Fòrum Valencià per l’Abolició de la Prostitució, s’estima que en la Comunitat hi ha entre 10.000 i 13.000 dones prostituïdes, 164 establiments identificats com llocs de prostitució i més de 52.000 anuncis en internet que oferten aquests serveis. Així mateix, l’estudi revela que les persones prostituïdes es troben en situacions de gran vulnerabilitat, ja que són víctimes de violència, exclusió social, pobresa i xenofòbia, entre altres factors d’inseguretat.

https://twitter.com/GVAjusticia/status/1499029259779600384?s=20&t=XzRD7pjRAkHZ0SrqZbenFA

Per aquest motiu, la consellera de Justícia va proposar que totes les dones prostituïdes siguen considerades víctimes de violència de gènere, ja que l’actual Llei Integral de Violència sobre la Dona contempla la tracta amb fins d’explotació sexual com una manifestació de violència, però el reconeixement no s’estén a tot tipus de prostitució. “Tracta i prostitució no és el mateix, i això ha de quedar reflectit en la norma per tal de garantir l’accés d’aquestes dones a tots els drets i recursos assistencials que protegeixen les víctimes del terrorisme masclista”, va explicar Bravo.

Aquesta situació d’explotació se sustenta en l’alta demanda de sexe pagat, atés que només en la Comunitat Valenciana el nombre d’homes que ha pagat per sexe en l’últim any s’estima en al voltant de 115.000. Per això, un dels eixos d’esta estratègia per tal d’abolir la prostitució és la sanció penal de la demanda i compra de sexe, ja que, segons la consellera, “és evident que si existeix la prostitució és perquè milions d’homes estan disposats a comprar els cossos de les dones”. “Hem de posar el focus ací i castigar, en el marc de les nostres competències, tant el consum com qualsevol mena d’aprofitament que es produeix amb l’explotació sexual sistemàtiques de les dones”, ha desenvolupat.

A més, la titular de Justícia del Consell ha anunciat que el seu departament elaborarà un Model Únic d’Ordenança Abolicionista «que s’oferirà a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana i que tractarà la prostitució com una mena de violència de gènere i no com un problema d’ordre públic, sancionant al puter i protegint la víctima”. Per tal de donar una solució conjunta i efectiva, i com a conseqüència de la complexitat d’aquest assumpte, també s’instarà el Govern i a les Corts Generals a l’aprovació d’una Llei Integral per a l’Abolició de la Prostitució i que contemple la prohibició de totes les formes de proxenetisme, ja que és “la resposta més contundent per a erradicar aquest tipus de violència de gènere”, ha conclòs Bravo.

Últimas noticias