El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
đŸ€Ximo Puig advoca per reforçar els «lideratges mediterranis» per a avançar en la mirada perifĂšrica d’Espanya
  • El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE defensa en el 14 CongrĂ©s del PSIB-PSOE les aliances mediterrĂ nies com “la manera de fer polĂ­tica que necessita Espanya”
  • Assenyala com un repte central el nou model de finançament i apunta que “ha de partir d'una premissa: preservar la singularitat dels territoris i garantir la igualtat entre els i les ciutadanes”

Una Espanya construĂŻda des d’una mirada perifĂšrica, descentralitzada, amb especial pes dels “lideratges mediterranis”. És el model que ha defensat el president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, en el col·loqui “Eix Mediterrani: treballam pel que ens uneix” del 14 CongrĂ©s del PSIB-PSOE. En este fĂČrum, en el qual ha participat tambĂ© el primer secretari del PSC, Salvador Illa, Ximo Puig ha defensat que “l’essĂšncia d’Espanya estĂ  en la seua perifĂšria”: “sense ella, som un paĂ­s que nomĂ©s mira al seu centre i que deixa fora a la majoria dels seus ciutadans i ciutadanes”.

“Enfront de l’Espanya unilateral, macroencefĂ lica i injusta, l’Espanya de demĂ  ha de ser diversa i polifĂČnica, ser superadora d’estructures radials i estar compromesa amb la cogovernança”, ha considerat el president, que s’ha preguntat “per quĂš tot ha d’estar a Madrid”. En este sentit, ha recordat que “el centralisme s’ha demostrat ineficient”, i ha apostat per “unir i teixir el paĂ­s ateses les diferents mirades que tĂ© Espanya”

Com a mostres prĂ ctiques d’eixa mirada perifĂšrica, s’ha referit a una infraestructura, el Corredor Mediterrani, i a una reivindicaciĂł, la d’un nou sistema de finançament autonĂČmic. Quant al Corredor, ha afirmat que “no Ă©s tan sols una via de tren, sinĂł que es tracta d’una exigĂšncia que afecta el desenvolupament tant de l’arc mediterrani com d’Espanya i de tota Europa. En esta lĂ­nia, ha fet referĂšncia a la “urgent necessitat de reformular el sistema de finançament autonĂČmic”, cosa que ha considerat “inajornable i que ha de partir de la premissa de preservar la singularitat dels territoris, i garantir la igualtat entre els i les ciutadanes”. Un model, a mĂ©s, que ha defensat que s’ha d’articular “des de les aliances i des del diĂ leg”.

Este esperit de cerca d’acords i de consensos Ă©s el que ha traslladat tambĂ© el cap del Consell en la seua visita a Catalunya, on s’ha reunit amb el president de la Generalitat catalana, Pere AragonĂšs. Durant la trobada, AragonĂšs i Ximo Puig han tractat assumptes com la gestiĂł dels fons europeus Next Generation o el desenvolupament de les obres del Corredor Mediterrani. AixĂ­ mateix, s’ha abordat com estĂ  gestionant cada territori la crisi sanitĂ ria per la pandĂšmia.

El president ha aprofitat la visita per a instar el Govern de AragonĂšs a sumar-se als debats multilaterals, des de l’impuls del corredor del mediterrani fins al debat sobre el model de finançament. “Catalunya ha d’estar en el debat del finançament autonĂČmic. Si el 20% del PIB no participa no anem bé», ha conclĂČs.

Últimas noticias