El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
Aprendre de la història per evitar el fanatisme i lluitar contra el terrorisme
PSPV-PSOE
  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet una crida a "aprendre de la història per a que no es repetisca" i evitar que “el germen del fanatisme triomfe”
  • Amb motiu del Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme, la Generalitat ha preparat una setmana d’actes que busquen homenatjar totes les víctimes de la banda terrorista ETA

“Fer un exercici permanent de memòria, aprendre de la història i que no es repetisca”. Són les paraules que el president de la Generalitat, Ximo Puig, va transmetre  després de visitar el Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme de Vitòria. En un viatge institucional al País Basc dilluns per homenatjar les víctimes, el president va insistir en la importància de “fer memòria” per a evitar que “el germen del fanatisme triomfe” i deixar darrere una de les èpoques més dolentes de la història democràtica d’Espanya.

Este homenatge ha coincidit amb la setmana en la qual se celebra el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme i just quan es compleixen 30 anys de l’assassinat del professor Manuel Broseta a mans d’ETA. Per  tal motiu, la Generalitat ha estat preparant durant tota  la setmana una sèrie d’actes que, precisament, començaven durant la visita al País Basc.

El president de la Generalitat, juntament amb la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; va mantindre una trobada amb les associacions de víctimes del terrorisme tant del País Basc com de la Comunitat Valenciana. En esta reunió, en la que va ressaltar la “generositat de les víctimes”, el president Puig va anunciar que la Generalitat durà a terme un pla de visites al Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme. Es tracta, amb esta mesura,  que estudiants de la Comunitat Valenciana coneguen i aprenguen de la història.

La visita del president al País Basc també va servir per a mantindre una reunió amb el lehendakari Íñigo Urkullu. Una reunió que s’emmarca dins de la roda de trobades que  Ximo Puig ha mantingut amb els seus homòlegs  d’Andalusia, Catalunya o Canàries, entre altres.  La reunió va servir per abordar  assumptes que afecten als diferents territoris i, alhora, teixir acords transversals. Entre els quals, l’enfortiment i la creació de noves relacions comercials, projectes relacionats amb la innovació o  la necessitat de caminar cap a una federalització d’Espanya.

Dijous d’esta setmana, en la que es commemora a les víctimes del terrorisme d’ETA, el Consell de Ximo Puig va presentar el projecte educatiu ‘Memòria i prevenció del terrorisme’, un pla dirigit als estudiants de la Comunitat Valenciana. La titular de Justícia explicava la importància que els nostres joves “coneguen la història recent del nostre país, en la que la banda terrorista ETA va causar tant de dolor i patiment a la societat espanyola”. Un treball per la memòria “de totes les víctimes” per a evitar que “aquella part tan fatídica de la nostra història” no es torne a produir. A més, el mateix dijous per la vesprada es va projectar el documental ‘Bajo el silencio’, de Iñaki Arteta, en un acte organitzat per la Fundació Manuel Broseta.

Per últim, el calendari conclou este mateix divendres amb el concert Veus per la Memòria, amb les associacions de víctimes del terrorisme, les principals institucions de la Comunitat Valenciana i la societat civil. Tot per a «poder recordar de manera col·lectiva i retre homenatge a les víctimes del terrorisme que tant d’exemple han donat a aquest país», segons la consellera Bravo. Tota esta setmana d’actes, que recorden i rendeixen homenatge a les víctimes del terrorisme, són també una oportunitat per incidir en la importància “d’aprendre de la historia i tindre molt clares quines són les bases contra el terrorisme i la violència”, tal i com ha expressat el president Ximo Puig.

Últimas noticias