- Les Falles i la Magdalena tornen sense restriccions després de tres anys marcats per la pandèmia
- La Conselleria de Mobilitat reforça el transport públic per a garantir la mobilitat sostenible durant les festes de Castelló i València
Este cap de setmana arriben alguns dels dies grans de les festes de la Magdalena de Castelló i les Falles de València, que aquest 2023 compten amb el valor afegit de ser les primeres, des de 2019, que es fan sense cap mena de restricció sanitària. Milers de persones abarrotaran els carrers de les dues capitals de província per a celebrar, amb música i pólvora, la Magdalena i les Falles, dues festes històriques amb projecció i reconeixement nacional i internacional.
Les Falles tornen a nivells prepandèmics
Enguany les Falles tornen més fortes que mai. L’ocupació hotelera prevista superarà la dels últims anys i aconseguirà nivells prepandèmics, com ha anunciat aquest divendres la vicealcaldessa i candidata del PSPV-PSOE a l’alcaldia de València, Sandra Gómez.
Gómez ha volgut destacar la importància de totes les persones que formen part del món de les falles, que amb el seu esforç i constància fan que cada any la nostra ciutat celebre unes festes úniques, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2016.
Una gran atracció turística
Les Falles són un dels elements identitaris de València i constitueixen un element de gran atractiu per als turistes. La vertebració dels actes fallers per tota la ciutat permet als qui la visiten conéixer la festa fallera des de la perspectiva de cadascun dels diferents barris, que s’omplin de color i vivacitat gràcies als alts nivells d’ocupació.
L’ocupació total de la setmana del 13 al 19 de març aconseguirà el 72,9 per cent; i l’ocupació de les principals nits de la setmana fallera, les del 17 i 18, se situarà en el 86,5 per cent. Enguany la Ciutat de les Arts i les Ciències i l’avinguda de França se situen entre les millors ubicacions per a veure el castell, amb el que es preveu que aconseguisquen quasi un ple d’ocupació.
La Magdalena, tradició i novetat
La Magdalena, reconeguda com a Festa d’Interés Turístic Internacional, commemora la fundació de la ciutat de Castelló de la Plana i el trasllat de la població des de la muntanya fins a la vall litoral. Enguany la tradició es fusiona amb novetats que portaran aire fresc a una celebració que forma part de la història de la capital de la província de Castelló.
Aquest 2023, la Magdalena advoca per unes festes més inclusives, amb espais i esdeveniments creats per a persones amb diversitat funcional. Així, aquesta edició tindran lloc diversos esdeveniments que fomentaran la inclusió. D’una banda, tornarà a celebrar-se una fira inclusiva amb dues jornades d’atraccions sense estímuls visuals ni sonors que tindran lloc el dimarts 14 i el dijous 16 de març. Així mateix, el diumenge 19 se celebrarà per primera vegada una *mascletà per a persones amb discapacitat auditiva, una novetat pensada perquè les persones amb discapacitat auditiva puguen sentir i gaudir d’aquest espectacle pirotècnic.
Reforç del transport públic i de la seguretat
La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, dirigida per la socialista Rebeca Torró, ha reforçat els serveis de transport públic de *MetroValència i el *TRAM de Castelló, que oferiran una major freqüència de trens i un horari nocturn especial per a garantir l’accessibilitat i la mobilitat sostenible durant aquestes dues festivitats.
Així mateix, des de la Generalitat s’ha reforçat el servei de la policia autonòmica per a assegurar la seguretat de les milers de persones que visiten València i Castelló durant aquesta setmana, posant una especial atenció als esdeveniments massius i als espectacles pirotècnics.