El magazine online de las y los socialistas valencianos
El magazine online de las y los socialistas valencianos
Llei del Fons de Cooperació: un model d’èxit enfront del clientelisme del PP
  • La norma permetrà que els ajuntaments puguen accedir a les ajudes en igualtat de condicions i allunyats d'interessos partidistes i que destinen les quantitats als projectes que consideren prioritaris
  • Blindar per llei el Fons, que ja ha repartit entre les entitats locals més de 200 milions d'euros des de la seua posada en marxa, permetrà posar fi a la discriminació que la Diputació d'Alacant exerceix sobre els municipis de la província, als quals deu més de 70 milions d'euros

Un model d’èxit. Això és el que suposa la Llei del Fons de Cooperació, que s’ha aprovat esta setmana en el Ple de les Corts Valencianes, i que blinda un model d’autonomia financera per als municipis, enfront del paradigma de clientelisme que va imposar el PP quan governava. Una bona notícia per al municipalisme valencià que permetrà que els ajuntaments puguen accedir a les ajudes en igualtat de condicions i allunyats d’interessos partidistes.

“Amb esta llei els municipis són lliures per a decidir en què gastar els diners, lliures per a decidir el que volen fer i el que volen ser i per a atendre prioritàriament el que més preocupa els seus ciutadans”, ha considerat el portaveu d’Administració Local del PSPV-PSOE en Les Corts Valencianes, Ernest Blanch, que ha destacat la “confiança” i la “llibertat” com a bases de la norma. “Els alcaldes i alcaldesses han de ser lliures perquè el seu municipi tinga tot el que puga necessitar”, ha afegit.

Com ha explicat el portaveu socialista d’Hisenda i secretari d’Organització del PSPV-PSOE, José Muñoz, la Llei del Fons de Cooperació, “pretén donar rang de llei a unes inversions tan importants per als municipis com són les del Fons de Cooperació Municipal amb el qual anualment es distribueix un total de 40 milions d’euros”. Així, amb esta nova normativa, ha explicat, “el que prevaldran seran els criteris objectius i evitarem que passe el que ocorre quan governa el PP, que és que només es donen ajudes a municipis amics”

.

No sols això, sinó que, com ha recalcat Ernest Blanch, es tracta d’un model que ja s’ha comprovat que funciona: “És un èxit perquè complim una reivindicació històrica del municipalisme, que és l’establiment de criteris objectius per a la dotació de fons, és un èxit perquè els municipis guanyen en autonomia municipal i és un èxit perquè fa guanyar qualitat de vida als habitants dels municipis”.

Així mateix, ha recordat que la norma sorgeix originalment d’un acord de totes les forces polítiques, que es va incorporar en l’Estatut d’Autonomia en 2006. “És este Govern, després que el PP haja tingut un deute amb els municipis durant anys, el que l’implementa”.

Quant a les quantitats, el Fons ja ha repartit entre les entitats locals més de 200 milions d’euros des de la seua posada en marxa, i ho ha fet sense cap mena de discriminació política i aplicant uns criteris objectius que han afavorit l’autonomia municipal. Però, fruit de la inacció i el partidisme del PP, no tots els municipis s’estan beneficiant del Fons per igual, perquè la Diputació d’Alacant, governada per Carlos Mazón, continua maltractant als seus municipis, als quals deu més de 70 milions d’euros per la seua negativa a sumar-se a este fons. “La realitat és que el seu model és més clientelisme, més arbitrarietat i més disgust dels municipis, i per això aquesta llei evitarà que a Alacant continue sent una persona, el president de la Diputació, qui decideix si beneficia a les seues amiguets”, ha conclòs Muñoz.

Últimas noticias